Как да се подготвя за студийна фотосесия или 5 съвета, които да улеснят работата ви с фотографа

Как да се подготвя за студийна фотосесия или 5 съвета, които да улеснят работата ви с фотографа

1. Помислете предварително какво искате.

Първата стъпка, която трябва да предприемете веднага след като решите, че искате професионална фотосесия, е да обмислите какво по-точно бихте искали като краен резултат. Помислете за каква цел ще Ви бъдат необходими снимките: просто за спомен, за семеен албум, за да отразят някакво по-специално събитие в живота Ви, за портфолио на бъдещ модел, бизнес снимки и т.н. Това на следващ етап ще определи изцяло подготовката и изпълнението на фотосесията.

След като определите целта, потърсете снимки, които най-много се доближават до Вашата представа. Това може да са Ваши снимки, на които се харесвате най-много, снимки на Ваши роднини и приятели, които намирате за много сполучливи, или снимки от Интернет, които отговарят на Вашата идея и са ви вдъхновили. Това не означава, че фотографът ще направи реплика на въпросните снимки, но ще му даде представа какво харесвате.

Ако все пак не можете да решите какво точно какво искате, може да се доверите на фотографа, който има повече опит от Вас в тази сфера и заедно да дискутирате какви са възможностите. Но при всички случаи основното е да комуникирате с фотографа. Той/тя няма как да отгатне Вашите мисли, особено ако самите Вие не сте сигурни какво точно искате. Най-голямата грешка, която може да се направи на този етап, е да се пристъпи към заснемане без предварителна дискусия, да липсва комуникация по време на самата сесия и едва при представяне на крайния резултат да стане ясно, че не това сте искали. Имайте предвид, че в рамките на самата фотосесия времето е все пак ограничено.

2. Денят преди фотосесията е важен

Свежото и отпочинало лице винаги изглежда по-добре. Освен ако не става дума за професионални модели, хората често не успяват да се отърсят напълно от умората и емоциите на ежедневието пред камерата. В идеалния случай се погрижете тези емоции да са приятни.

3. Дрехи

Дрехите трябва да са такива, в които моделът се чувства спокойно, удобно и има самочувствие. Това означава, че фотосесията не е мястото и времето, в което човек да експериментира с чисто нови дрехи, в чийто качества все още не е убеден (освен ако не става дума за модна фотография, разбира се). Бихме препоръчали това да са любими дрехи, в които моделът се харесва.

Понякога семплите дрехи дават най-добри резултати. В повечето случаи избягваме дрехите с надписи, апликации, картинки и др. подобни.

Често хората избират да се облекат в елегантни черни дрехи. Обмислете обаче и възможността да не залагате на черни или бели дрехи, освен ако това не е търсен ефект в снимките или освен ако не става дума за сватбена фотография или друго официално облекло. Също така трябва да се избягват дрехи с фино (ситно) каре или фино райе, защото това понякога дава лош ефект при снимките. Винаги когато имате съмнение, е добре да имате и резервни дрехи.

Обувките трябва да са чисти и сухи: добре е обувките за снимките да се носят отделно, особено ако навън вали.

4. Коса, лак за нокти и допълнителни аксесоари

Предварително се уточнява дали бихте искали ангажирането на фризьор за конкретната фотосесия. Когато такъв не е ангажиран и когато прическата не е планирана да бъде акцент във фотографията, за дамите е желателно да избягват силно стилизиране на косата, което съществено повлиява естествения ѝ изглед, например „вафлички”, силно топиране или извънреден обем. Оптималната намеса е сешоар, за да се подреди и придаде посока на косата. Добре е да си носите четка/гребен, както и аксесоари за прибиране на косата , ако е дълга.

Добре е цветът на лака за нокти също да се съгласува предварително. В общия случай избягваме ярките цветни лакове и залагаме на nude лак, или френски маникюр. Акценти на портретната фотография често са лицето и рамене: очите, устните, шията, ключицата, раменете, ръцете. Ето защо, добре поддържаният маникюр може да изиграе съществена роля: да подчертае елегантността на китката или да постави акцент. В един по-лош случай лакът може да отвлече вниманието от лицето, когато това не е търсен ефект.

Бижута и аксесоари се носят по личен избор, но на място преценяваме дали да ги използваме или не. По правило големите и блестящи аксесоари не стоят добре на снимки, ако не са част от цялостния стайлинг.

5. Грим

Предварително се уточнява дали бихте искали ангажирането на гримьор за конкретната фотосесия, което ние горещо препоръчваме. Безспорно една част от дамите са се научили сами да се гримират, при това много успешно. Но не забравяйте, че задачата на опитния гримьор е не само да положи красив грим, но и да бъде подходящо направен за заснемане. Добрият грим допълва фотографията в много аспекти, включително може да подчертава усещането за дълбочина и триизмерност на лицето, както и да матира кожата и да премахва нежелани отблясъци при изкуственото осветление. Това са аспекти, които обикновено не се вземат предвид при ежедневното гримиране.

Макар по дефиниция мъжете да са скептични по този въпрос, то в някои случаи нанасянето на пудра „спасява” фотосесията.

***

Нека не забравяме обаче, че най-важното, което трябва да носите със себе си на една фотосесия, е доброто настроение.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.